Groen Weert logo editor
 X 
Fruitboomgaard aan de Ringbaan Zuid
geplaatst 1-12-2023
231130_Stadsboomgaard_aanplantVoor de boomfeestdag in Weert is op 29 november een fruitboomgaard aangeplant. Gemeente Weert heeft samen met IVN en leerlingen van de Brede School Moesel en het Palet 140 fruitbomen van verschillende soorten aan de Ringbaan Zuid geplant.

De fruitboomgaard staat op het weiland aan de Ringbaan Zuid tegenover de Sint Jozefslaan. Er zijn appel-, peren-, kersen- en pruimenboompjes geplant. Het duurt nog een paar jaar voordat er fruit aan de bomen komt te hangen. De fruitboomgaard is vrij toegankelijk en iedereen kan in de toekomst zelf fruit gaan plukken.
Bovendien zijn van verschillende vruchten straks meerdere soorten terug te vinden in het park. Zo kun je er acht soorten appels, vijf soorten peren en drie soorten kersen plukken.

Onder de bomen wordt rode klaver geplant. Dit trekt bijen aan die vervolgens weer zorgen voor de bestuiving van de bomen. Hagen moeten daarnaast gaan zorgen voor nog meer groen in het park.

De geschatte kosten voor de boomplantdag, de benodigde voorbereidingen en de projectleiding bedragen in totaal ongeveer €95.000. De provincie zal een substantieel bedrag van €35.000 bijdragen om dit initiatief te ondersteunen. Het was van cruciaal belang dat de aanplant vóór 1 januari 2024 werd voltooid, aangezien anders een provinciale subsidie ter waarde van €35.000 van de provincie Limburg zou komen te vervallen.

Het 'Stadsrandzone Zuid' project heeft als doel overtollig hemelwater van de wijk Moesel op te vangen en tegelijkertijd een groengebied te creëren voor de inwoners.

De volledige inrichting van het park staat gepland in fase 2 van het project. De datum hiervan is nog niet bekend.

Tekst: Gemeente Weert.