Groen Weert logo editor
 X 
Bomenlezing- 'Bomen zoeken vriendjes'
geplaatst 3-5-2023
220921_Elisabethsdal_Stichting Groen Weert organiseert dinsdag 16 mei een bomenlezing gegeven door Louis Slabbers.

We maken een wandeling over de lange laan van de bomengeschiedenis. Van de laatste ijstijd tot nu. We kijken naar de karakteristieke eigenschappen en herkomst van bomen. Maar ook naar de invloed van bomen op de mens. Ook kijken we naar de boeiende geschiedenis van een bloeiende boom. Aan de hand van feiten en leuke wetenswaardigheden nemen we je mee langs miljoenen jaren bomenhistorie, in een notendop.

Dinsdagavond 16 mei 2023
Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man, Geurtsvenweg 4 Weert.
Aanvang: 19:30 inloop vanaf 19:00.
Entree: €2.50 (inclusief consumptie).


Onderwerpen:

De ontwikkeling van de boom na het laatste ijstijdperk
Hoe heeft het bomenbestand in Nederland zich ontwikkeld na het laatste ijstijdperk, ca 10. 000 jaar geleden? De eerste boom die weer opkwam is de berk [de jonkvrouwen van het woud], gevolgd door dennen en sparren. Daarna kwamen snel genoeg de eiken [de koning van het Woud] en beuken [de elegantste van het woud]. We kijken naar de karakteristieke eigenschappen en herkomst van de bomen. Het gebruik door de mens en de invloed op mensen komt ook aan bod.

Het ontstaan van de boom
270 miljoen jaar geleden ontstond de eerste boom vanuit de evolutie van lagere planten en hogere planten. We belichten de ontwikkeling van deze hele omvangrijke bomenfamilie tot het ‘uitsterven’ en de herontdekking in 1690 door Kaemfer.

Het ontstaan van de eerste opvallend bloeiende boom
Hoe heeft deze merkwaardige boomsoort zich ca 50 miljoen jaar geleden ontwikkeld tot fraaie bloemdragende boom anno 2021?

De bomen en hun namen

Carl von Linné [linnaeus] was de grondlegger van de moderne systematiek en nomenclatuur
Standaardlijst 2020 Nederlandse namen.

De functie en levenstoewijding van de Taxusfamilie
Gekeken wordt naar de overheersing van de Taxus in het bomenbestand van Europa. het houtgebruik, de giftigheid van de Taxus, het symbool van het eeuwige leven. De geneeskrachtige werking van Paclitaxel [Taxol] en de oudste nog levende exemplaren.

Een inkijk in het Iepen-drama en hoe verder
Gekeken wordt hoe deze oer-Nederlandse boom zich probeert staande te houden en zijn gevecht tegen de schimmelziekte. De Iep staat voor: balans tussen je eigen interesses en die van anderen. De iep is op zoek naar creativiteit en ruimdenkendheid.

Ze zijn er nog steeds, de grote groep inheemse bomen van Nederland
Zoals de linde, es, esdoorn, paardenkastanje, robinia, wilgen, elzen, walnoten, platanen. De eigenschappen, herkomst, gebruik door de mens en de invloed op mensen gaat aan bod komen.