Groen Weert logo editor
 X 
Kap monumentale bomen Roermondseweg
geplaatst 14-2-2012
Roermondseweg_Intratuin_kapZaterdag 11 februari 2012 zijn 3 monumentale eiken langs de Roermondseweg geveld in het kader van verkeerstechnische ingrepen aan deze weg.
De komende tijd zullen nog eens 4 eiken plaats moeten maken voor reconstructie van de afslag naar Swartbroek.
Over de kap langs deze provinciale weg is door ons overleg geweest met de gemeente. Zelf hebben we goed onderbouwde alternatieven aangeleverd zodat de bomen konden blijven staan, maar deze zijn helaas door een provincieambtenaar verworpen.Het gaat om 3 ingrepen:

A- Een komremmer, bij de bebouwde komgrens Hiervoor moest een monumentale boom wijken. We hebben voorgesteld de verkeersremmer te verplaatsen echter dan moest een inrit naar een boomgaard verplaatst worden. Hieraan wilde de eigenaar van de boomgaard niet meewerken.

B- Invoegstrook Trumpertweg. Hier moesten 2 monumentale bomen verdwijnen. Wij hebben voorgesteld om de invoegstrook in te korten tot 65 m (10 personenwagens), echter dit was tegen een richtlijn bij de provincie. Een boom had dan gespaard kunnen blijven. Overigens is inmiddels ook een aantal kleinere bomen langs de Trumpertweg gekapt (2e foto).

C- Wat betreft de rotonde voor de afslag Swartbroek hebben we vergeefs gepleit om de rotonde in het verlengde van de Roermondseweg te projecteren (gezien af Roermond). Dit vanwege een beter zicht op de rotonde en natuurlijk vanwege het sparen van de bomen. Nu moeten er weer 4 monumentale eiken gekapt worden.

Alles is volgens de wettelijk regels, maar bij een natuurvriendelijker beleid van de Provincie Limburg hadden 6 monumentale bomen gespaard kunnen worden met in onze ogen een verkeerstechnische oplossing die zeker niet onderdoet voor de constructie die nu uitgevoerd wordt.
Daar waar mogelijk worden langs de Roermondseweg boompjes bijgeplant, echter het zal nog 4(!) generaties duren voordat mensen weer naar zulke reuzen kunnen opkijken.
Kap_Trumpertweg_Intratuin