Groen Weert logo editor
 X 
Lezingen en excursie zandafgraving IJzeren Mangebied
geplaatst 2-2-11
CZW_60Het IVN en de Stichting Groen Weert organiseren 20 maart in samenwerking met het NMC en de Centrale Zandwinning Weert b.v. een dag in het teken van de ontgronding en herinrichting van het natuurgebied achter de IJzeren Man.

Aansluitend aan het radioprogramma van Weert FM tussen 11 en 12 uur vanuit het NMC zijn in de kleine zaal van het NMC tekeningen, foto''s en video''s te bekijken van zoals het eerst was en hoe het straks eruit gaat zien na de herinrichting in 2018. De middag begint om 13 uur met interessante lezingen. Na een korte inleiding over het toekomstige natuurgebied en de ontgronding zal Ad Havermans uitleg geven over wat hier in de ondergrond zit en hoe deze delfstoffen hier terecht zijn gekomen. Daarna zal Werner von Scheibler uitleggen hoe het zit met de wetgeving. En hoe het mogelijk is dat er sinds enkele jaren ook bagger uit de Zuid-Willemsvaart en grond uit het te saneren Tungelroyse beekdal hier naar toe gaan mede voor de herinrichting van het gebied. De lezingen worden afgesloten met een uitleg door Frans Goossens over de boscompensatie, immers bij een ontginningsgebied van 65 ha kan men verwachten dat er veel bos gecompenseerd moet worden. Maar wat wordt er nu gecompenseerd?
Na de lezingen worden de deelnemers om 14.30 uur verwacht aan het einde ven de Lozerweg bij de Centrale Zandwinning Weert. Onder het genot van een kopje koffie zal de firma Kuypers nadere uitleg geven over de ontgronding, gevolgd door een bezichtiging van de installaties. De dag wordt om 15.45 uur afgesloten met een excursie van ongeveer1 uur om het ontgrondinggebied. Hierbij kunnen deskundige gidsen uitleg geven aan al uw vragen.
Buiten een vrijwillige bijdrage van 2 euro zijn er geen kosten verbonden aan deze leerzame middag.