Groen Weert logo editor
 X 
Boom van de week: Winterbloeiende sierkers
geplaatst 16-12-2021
211216_Emmasingel_winterbloeiemde_kersAls u vaker over de singels rijdt heeft u deze misschien gezien: 'de winterbloeiende sierkers'.
Ook wel winterprunus genoemd (Prunus subhirtella 'Autumnalis')
In 2020 zijn er op de Wilhelmina- en Emmasingel tezamen een twintig-tal geplant.
De 'winterprunus', een Japanse sierkers, is één van de weinige winterbloeiers. Vaak begint hij al in november te bloeien, en dat kan tot maart/april doorgaan. Als het vriest stopt de bloei.
211216_Emmasingel_winterbloeiemde_kers_2Het woord prunus geldt voor de grote familie van de kersen en pruimen en betekent steenvrucht. Subhirtella duidt op de ruwe onderzijde van de bladeren. Autumnalis betekent herfstbloeiend.
Als de boom in blad staat, lijkt het net een parasol zonder te veel licht weg te nemen. De halfgevulde lichtroze, bijna witte bloemen zijn kleiner dan die van voorjaarsbloeiende sierkersen. Wanneer het vriest, stopt hij even met bloeien. Na de vorstperiode ontwikkelen zich weer nieuwe bloemknoppen. De bladeren zijn eerst groen en kleuren in de herfst oranjegeel. Door zijn lange bloeitijd bloeit de winterprunus nooit echt rijk, maar toch voldoende om je tijdens de grijze wintermaanden te verwonderen.