Groen Weert logo editor
 X 
Mooiste voortuin ligt in Patersveld
geplaatst 16-10-2017
mooiste_voortuin_2017Vandaag, 5 oktober 2017, bij een totaal verraste winnares de prijs voor de X-Factor Voortuin 2017 overhandigd. Zij ontving uit handen van wethouder Geert Gabriels een oorkonde en waardebonnen ter waarde van € 500, te besteden bij tuincentra in Weert. Zij wilde niet met naam en foto in de krant, maar we mogen wel verklappen dat de prijs in Patersveld (Fatima) is gevallen.

De jury oordeelde dat de meeste voortuinen in deze wedstrijd echte pareltjes waren. Maar afgezet tegen de spelregels en beoordelingscriteria sprong deze tuin in Fatima er met kop en schouders boven uit. De tuin is vrijwel geheel onverhard en bestaat uit een mix van wilde en gekochte planten, die samen een schitterend geheel vormden. Daarnaast was ook de regenwaterafvoer van de riolering afgekoppeld en kan het water vrij in de tuin uitvloeien.

Geveltuinen
Hoewel we in publicaties veel aandacht gaven aan geveltuinen waren er slechts weinig aangemeld. Helaas waren deze tuintjes of in feite ‘gewone’ voortuinen, of er werd volstaan met het neerzetten van enkele bloempotten. Teleurstellende oogst, wat vooral ook wethouder Geert Gabriels onaangenaam verraste. Hij had nota bene ervoor gezorgd dat burgers zondermeer tegels langs de gevel mogen verwijderen en daar planten in zetten. Maar toch…

Ook in Fatima was de winnende geveltuin. Deze had zich trouwens met een voortuin opgegeven, maar het was toch echt een geveltuin, zoals de gemeente er graag méér van had gezien. Deze winnaar was niet huis, maar zal nog door de gemeente benaderd worden. Hij is daarmee toch in de prijzen gevallen.

Verder maakte de wethouder bekend, dat alle deelnemers nog een tuincheque tegemoet kunnen zien. Als waardering voor het deelnemen aan de X-Factor Voortuin 2017 en als troost voor het mislopen van de (hoofd)prijs. Hoewel de jury vrijwel alle tuinen als 'pareltjes' betitelde, hoefde zij niet lang na te denken over de hoge ecologische waarde van de winnende tuin. Well van Nieuwenhoven: “Een tuin waarin geschoffeld moet worden is niet echt duurzaam.” En in de winnende tuin komt geen schoffel te pas.