Groen Weert logo editor
 X 
Gemeente kiest voor behoud esdoorns Zuiderstraat
geplaatst 7-10-2017
171002_Zuiderstraat_snoei_esdoornsAan de Zuiderstraat zijn de 9 beeldbepalende zilveresdoorns onlangs flink gekortwiekt.
Deze onderhoudssnoei was nodig om de bomen nog jaren te kunnen behouden.

Zijtakken die te ver gingen uithangen, zouden in de toekomt kunnen afbreken. Daarom wilde de gemeente aanvankelijk bij 7 bomen de zijtakken verankeren aan de stam. Bij 2 bomen was dit niet mogelijk; deze zouden worden gekapt. Ook was er sprake van zwamaantasting en sommige boomwortels zouden erg slecht zijn.
SGW vreesde voor de veiligheid van de overige bomen als de rij-structuur door kap onderbroken zou worden. Zilveresdoorns zijn namelijk gevoelig voor verandering in windbelasting. Ook konden wij ons niet voorstellen dat de bomen zo sterk achteruit waren gegaan sinds de grondige inspectie van 2014.
We vroegen de gemeente om een second-opinion onderzoek te mogen uitvoeren. De gemeente stond open voor advies van Prohold BV. Dit bureau raadde aan om op korte termijn alle boomkronen in te nemen. Dit maakt de bomen stabieler, voorkomt uitzakken en vermindert de kans op uitbreken van zware takken. In goed overleg brachten de bureaus Prohold en Groenbeheer vervolgens gezamenlijk advies uit om van alle bomen alle takken in te nemen. Ook werd controle en nazorg in de komende jaren aanbevolen.

In 2018 wordt in de Zuiderstraat mogelijk de riolering vervangen. De boomwortels kunnen onder deze werkzaamheden lijden. SGW pleit ervoor om de nieuwe buizen zo ver mogelijk van de bomen te leggen ofwel de huidige buizen van een inwendige mantel te voorzien.
Naar verwachting zullen de bewoners van Weert nog vele jaren kunnen genieten van de monumentale esdoorns.