Groen Weert logo editor
 X 
D66 wil voedselbos in Weert
geplaatst 21-2-2017
eerste_voedselbosD66 wil ook een voedselbos in Weert. Na eerdere berichtgeving vanuit de provincie wilt de partij zich hiervoor sterk maken in Weert.
Voedselbossen zijn één van de onderdelen van de permacultuur.
In 1995 startten Harald en Margit Wedig het oudste voedselbos van Nederland, in Swalmen.
|
Het is een nieuwe manier van voedsel verbouwen in samenwerking met de natuur, die vele mensen aanspreekt.
De natuurlijke landbouwmethode is gebaseerd op de permacultuur principes van de Australiër Bill Mollison die de term permacultuur voor het eerst introduceerde.
Een voedselbos is een door mensen gecreëerde gemeenschap van bomen, struiken, planten in diverse etages, schimmels en dieren, met een grote diversiteit aan eetbare soorten. De biodiversiteit en productiviteit zijn er hoog. De externe input is laag. In zijn ideale vorm is een voedselbos zelfvoorzienend. Een goed voorbeeld is het voedselbos Ketelbroek in Groesbeek.
voedselboskaart
Er is inmiddels meer dan 100 hectare voedselbos aangeplant in Nederland!
De ecologische neveneffecten van de huidige landbouw uiten zich in o.a. dalende bodemkwaliteit, afname van biodiversiteit, een grote bijdrage aan de opwarming van de aarde, vervuiling van het grond- en oppervlaktewater door meststoffen en medicijnen en een toenemende resistentie van bacteriën tegen antibiotica.
De Amerikaan Shepard geldt als een van de gangmakers van de jonge permacultuurbeweging. Het kwaad schuilt in onze landbouwmethoden, zegt Shepard. Onze voedselvoorziening is gebaseerd op eenjarige gewassen als maïs, graan, rijst, tarwe en peulvruchten. Daarvoor moeten boeren elk jaar opnieuw ploegen, zaaien, maaien en oogsten.
'Een ecologische misdaad', aldus Shepard, omdat jaar in jaar uit voeding aan de bodem wordt onttrokken. De bodemvruchtbaarheid loopt terug, de grond raakt uitgeput en kan alleen nog met kunstmest worden opgepept. '45 procent van de landbouwgrond in de wereld is vernield voor ons eten.'
Shepard zet daar de permacultuur tegenover: vaste planten in plaats van eenjarige gewassen en diversiteit in plaats van monocultuur. Op zijn 'voedselsavanne' staan rijen asperges tussen de walnotenbomen. Kastanjes geven de pompoenen beschutting. Onder de bomen groeien bessen en hazelaars.
De beplanting is opgezet in lagen. 'Zo vang je drie tot zeven keer zo veel zon als op platte akkers.' Koeien en schapen houden het gras kort, kippen pikken insecten weg. Werk heeft hij er nauwelijks aan. Het systeem onderhoudt zichzelf. Kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt hij niet. 'We hebben ze gewoon niet nodig.'
Bronnen:
voedselbos.com Wat is een voedselbos?
akkernaarbos.nl wat is natuurlijke landbouw
voedselbosbrigade.nl voedselbossen
achterdesamenleving.nl inmiddels 100 hectare voedselbos aangeplant
anastasialimareva.com voedselbossen
volkskrant.nl hoe permacultuur onze wereld kan redden