Groen Weert logo editor
 X 
Gemeente verplaatst 6 monumentale bomen op Kampershoek 2.0
geplaatst 27-1-2015
BOL_liniaalHopelijk gaan de bomen een nieuwe levensfase in.

Natuurlijk is Stichting Groen Weert gelukkig met de intentie tot het behouden van 6 monumentale bomen. We vinden het wel buitengewoon jammer dat er niet eerder en anders is gehandeld. Als er vooraf rekening was gehouden met de bomen had dat veel bomenleed, tijd en geld gescheeld.

De boerderijen Heerweg 17 en 19 vormden ooit een groene oase in het landschap; een mooie, entree van Weert via de Ringbaan Noord. Maar Weert ging mee in de vaart der volken en er werd op de locatie een bedrijventerrein geprojecteerd.
De aanwezigheid van vele volwassen bomen, een boomgaardje en sierstruiken zou dit gebied extra kwaliteit kunnen geven. Daarvoor pleitte Stichting Groen Weert dan ook.
Maar bij het ontwikkelen van het bestemmingsplan Kampershoek-Noord in 2008-2009 werd ons advies in de wind geslagen.

We hebben hier te maken met o.a. een vijftal oude essen in een historisch cultuurlandschap.
De Bomenstichting kent in ons land zelfs geen andere plek waarbij 5 solitaire monumentale essen bij elkaar staan. De es van Heerweg 19 heeft een omtrek van 3,6 m en is een van de dikste in Nederland.

Niettemin publiceerde de gemeente een vergunning voor het kappen van 3 essen en een beuk, en het verplaatsen van 2 essen. Stichting Groen Weert tekende hiertegen bezwaar aan.

In 2010 is SGW naar de rechtbank gestapt om met de gemeente tot een oplossing te komen. Na veel weerstand van de gemeente is toen de verplaatsing van een es vastgelegd.
SGW is de gemeente Weert blijven wijzen op haar zorgplicht voor de bomen die in het bomenregister zijn opgenomen.

Intussen zagen we hoe het boomgaardje tegen de vlakte ging, struiken werden verwijderd, en bomen gekapt.

De overgebleven monumentale bomen werden jarenlang verwaarloosd. Ook hiervoor heeft SGW de gemeente aangeklaagd.
Weert pronkte intussen met de titel Groenste Stad van Nederland en zelfs van Europa. Zou Kampershoek 2.0 hiervan profiteren? Nou, niet meteen.
Tijdens het slopen van boerderij Heerweg 19 werd het bouwpuin opgeslagen onder de grootste, beschermde es. Bij de aanleg van het stamriool werden bij andere bomen de wortels ernstig beschadigd. Het grondwaterpeil werd tijdelijk verlaagd zonder rekening te houden met de gevolgen voor de bomen.

De bomen worden nu verschoven door Van der Vorst Groenprojecten. Onder de wortels door, op ongeveer
1 m diepte, worden staalplaten getrokken. Met een zware machine wordt de boom met kluit op de staalplaten naar de nieuwe standplaats getrokken, door een gegraven sleuf van ongeveer 8 m breed.

Van der Vorst heeft eerder aan de Suffolkweg 2 koningslinden op deze manier verplaatst.

SGW hoopt dat alle bomen het redden na de vele ontberingen die ze hebben moeten doorstaan en dat ze het bedrijventerrein blijvend zullen verfraaien.