Groen Weert logo editor
 X 
Stadsboomgaard voor Weert? Mooi initiatief van wijkraad Biest
geplaatst 4-1-2014
Een echt lekker en uniek appeltje uit de eigen boomgaard midden in Weert? Wellicht is het straks mogelijk. Het gaat hier om een initiatief-voorstel van wijkraad De Biest dat ze in een brief naar de gemeente heeft verwoord. Wat de wijkraad voor ogen heeft, is om op het Wozoco-terrein dat wordt ontruimd (Graafschap Hornelaan) een grote boomgaard aan te planten, omzoomd door een Zeeuwse Haag.

Oude fruitrassen met een verscheidenheid aan smaak. Hierdoor wordt een verrijking gerealiseerd t.o.v. het eenzijdige aanbod waar we het vandaag de dag mee moeten doen.

Hoogstamfruitbomen waren vroeger karakteristiek voor het Nederlandse landschap, ook in Limburg. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw zijn ze massaal gerooid om plaats te maken voor grootschalige productie.

De boomgaard moet omringd worden door een Zeeuwse Haag. Dit is een afwisselend bloeiende haag van meidoorn, sleedoorn en veldesdoorn, opgevuld met hondsroos, egelantier, vlier en koebraam en nog meer. Vroeger werden deze hagen aangeplant als veldkering voor het vee. De haag is een fantastische plaats voor vogels want ze biedt voedsel, nestgelegenheid en een goede schuilplaats tegen roofvogels.

Een stukje natuur in de stad. Het heeft waarde vanwege het groen, maar is vooral ook belangrijk voor mensen om te vertoeven. Mensen uit de hospice kunnen hier met bezoekers genieten van de boomgaard en andere bomen. Appels, peren, pruimen, kersen, walnoot....alles is mogelijk. De bedoeling is dat er het hele seizoen zoveel mogelijk aanbod is. Het beheer geschiedt door vrijwilligers. Er kunnen snoeicursussen worden gegeven, maar ook activiteiten zoals smaaklessen, en educatieve activiteiten voor kinderen.

Door de verscheidenheid een tegenwicht in een steeds eenvormiger wereld. Kortom: een stukje land in Weert voor mens én natuur.

SGW wenst de wijkraad van harte succes met dit mooie initiatief!

MG, Bestuurslid SGW