Groen Weert logo editor
 X 
Hoe aanlokkelijk bomen kunnen zijn
geplaatst 22-10-2013
De_Kempen_behouden_bomenOp bedrijventerrein De Kempen staan oude bomen die in 2012 maar net zijn behoed voor kap. Wij zijn wethouder Litjens er dankbaar voor. En vervolgens blijken juist die bomen prachtig te passen in het plan voor een nieuw te bouwen crematorium.

Begin 2012 kreeg Stichting Groen Weert een bericht van de gemeente Weert dat op het bedrijventerrein De Kempen de grote bomen gekapt zouden worden. De kavels zouden dan in de crisistijd beter verkoopbaar zijn.
Bij onderzoek van Stichting Groen Weert bleek het te gaan om een 60-tal monumentale bomen met een leeftijd van 50 tot 80 jaar. Hoofdzakelijk inlandse eiken.

Midden door het perceel, waar nu het crematorium is gepland, markeren 32 bomen een verdwenen weg. Daarmee zijn ze ook van cultuurhistorische betekenis.

We hebben de gemeente erop gewezen dat veel potentiele kopers een groene omgeving wensen. En dat na verkoop nog altijd beoordeeld kan worden welke bomen in een bebouwingsplan ingepast kunnen worden.

Door ingrijpen van wethouder Litjens is de kap toen afgeblazen. Daarvoor verdient hij een pluim!

Nu blijkt dat Van Deursen op deze plek graag een kleinschalig crematorium wil bouwen. Voor hem heeft de aanwezigheid van de vele monumentale bomen een belangrijke rol gespeeld bij de keuze van een geschikte locatie.

SB 6 nov. 2013