Groen Weert logo editor
 X 
Treurige soap: Van bos naar pretpark


geplaatst 11-6-2013
Geplande kap IJzeren Man
Het IJzeren Man gebied is een pareltje in de gemeente Weert. Mensen kunnen hier op korte afstand van de stad genieten van natuur en rust.
Maar er is een proces gaande waarbij de bosbeleving langzaam wordt uitgehold.

Het is duidelijk zichtbaar dat er heel veel gekapt is in het gebied. Dat doet natuurlijk afbreuk aan de natuurbeleving. Op tal van plaatsen hoor je nu verkeerslawaai. Het bosgebied begint steeds meer op een park te lijken. En dat is ook de bedoeling van de gemeente. Dat dit voor de aanwezige fauna een slechte ontwikkeling is, zal niet verbazen. Daarnaast zijn er initiatieven om het natuurgebied 'economisch rendabel' te maken. Zo moet er nu een kabelskibaan komen, waar de gemeente veel geld in wil steken. En er zijn meer ideeën voor intensieve recreatie. Dat de invulling van dit begrip in deze tijd heel wat anders is dan vroeger (wat bootje varen, een beetje hengelen) doet niet ter zake voor het beleid van de gemeente. Geen plan te wild, alles valt te bespreken in dit kader. Het gebied is nu al zwaar belast door recreatie: een zwembad met buitenbaden, 3 parkeerplaatsen, een restaurant, hondentrainbaan, Kinderpretland met speeltuin, de kinderboerderij, twee campings, een natuurschaatsbaan, het natuur en milieucentrum, trimbaan, en een fietspad dat door het gebied loopt. In het najaar gaat het 'onderhoud' aan het bosgebied weer verder. De gemeente besteedt dit uit aan een externe organisatie.

SGW zet zich ervoor in dat het gebied haar natuurfunctie blijft behouden. In deze tijden waarin de economie zo'n dominante rol speelt, blijft het feit bestaan dat natuur vóór en van ons allemaal is. En gratis. Dat is wat anders dan de dure entreekaartjes voor waterski of andersoortig vertier, die lang niet iedereen zich kan permitteren.