Groen Weert logo editor
 X 

Kaal

geplaatst 11-2-2013

Vooral vrouwen zijn er sterk in.
Ze voelen haarfijn aan waar de sfeer en het goede gevoel zit.
Ik bedoel bij het uitzoeken van een gezellige winkelstad. Dat stadshart moet iets hebben; maar wat?
In elk geval iets dat we in Weert missen.

Nu blijkt uit een enquête van de onvolprezen site www.weertdegekste.nl dat bijna 900 Weertenaren wel een duidelijke visie op de binnenstad hebben.

Van hen vindt 81% de binnenstad kaal.
Ze missen perken met bloemen, bomen, gevelbegroeiing, een gazonnetje met een leuk zitje.
Is de uitslag van deze enquête op zich zelf staand?
Nee. Al eerder werd de bewoners, dit keer door de bestuurders zelf, gevraagd welke zaken meer aandacht verdienen bij het inrichten van de binnenstad.
We kregen toen de vraag waaraan zorg besteed moet worden bij de invulling van het gat in de stad dat zal ontstaan als het "oude" stadhuis wordt afgebroken. Ruim 60% van de Weertenaren vond dat er meer groen mag komen.
Ook ontspanning, recreatie en ontmoeting zouden meer aandacht kunnen krijgen.

Ooit was het groener in de stad. Waardoor ontstond eigenlijk die kaalheid van het huidige centrum? Je gelooft het niet; het lijkt erop dat wij zelf hebben gekozen voor een "stenig straatbeeld. In de " Beheervisie Binnenstad Weert" van 10 juni 2009 staat het zwart op wit: De Weerter binnenstad wordt gekenmerkt door een "stenig" straatbeeld.
En verder:"
Groen in de binnenstad is alleen ingepast waar dit van toegevoegde waarde is, of als verbindend element, zoals de Ursulinen-tuin".
Wie die toegevoegde waarde beoordeelt, staat er niet bij maar waarschijnlijk speelt iets anders hier een bepalende rol: Onze jaarlijkse kermis met het motto: Groot, Gezellig en Goedkoop, is in de loop der jaren steeds omvangrijker geworden.
Gedurende 5 dagen nemen de attracties het hele centrum in beslag. En dan is er voor de andere 360 dagen geen plaats voor een groene ontmoetingsplaats voor het winkelend publiek.
Maar er gloort een klein beetje hoop: Vergroening en ontmoeting komt weer op de agenda van de beleidsmakers. De eerste die dat ontdekte was, hoe kan het anders, mijn lieve vrouw. Vanmiddag kwam ze thuis van uit de stad."
Heb jij die leuke bloembakken aan de lantaarnpalen van de Nieuwe Markt al gezien?"

Frans Goossens